Letní oběd vyřešen: Osvěžující gazpacho z červené řepy, wasabi a kokosu

Poznejte svět, kde se Východ potkává se Západem, v této osvěžující variaci na španělskou klasiku.

Tento recept je velmi jednoduchý a je ideální, pokud nemáte moc času, ale chcete k obědu něco zajímavějšího než základní salát nebo sendvič. Je také skvělý pro přípravu jídla, protože ho můžete nechat vychladit v lednici a uchovat na další den.

Toto gazpacho je skutečným spojením chutí. Červená řepa má lahodnou zemitou chuť, kterou vyvažuje svěžest jablek. Wasabi dodává příjemný nádech koření a kokosové mléko zase smetanovou chuť. Je to dokonalé osvěžení v horkém letním dni (nebo noci!).

OSVĚŽUJÍCÍ GAZPACHO Z ČERVENÉ ŘEPY, WASABI A KOKOSU

Recept pro 4 osoby

Doba přípravy: 30 minut + 60 minut chlazení

NÁDOBÍ

Prkénko na krájení
Mixér

INGREDIENCE

500 g (vařené) červené řepy
1 červená paprika
1 červená cibule
40 g čerstvého zázvoru
400 ml šťávy z červené řepy
300 ml kokosového mléka
200 ml olivového oleje
4 stroužky česneku
2 lžíce wasabi pasty
200 ml koření na sushi
100 ml červeného vinného octa
1 lžíce semínek koriandru
¼ svazku kopru
3 zelená jablka (Granny Smith)

POSTUP  

1. Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na větší kousky.
2. Papriku rozkrojte na polovinu (podélně) a vyškrábněte z ní semínka pomocí hřbetu lžíce.
3. Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte ji na kousky.
4. Oloupejte zázvor a nakrájejte ho na kousky.
5. Oloupejte česnek.
6. Otrhejte listy kopru, které použijete na ozdobu, a stonky si schovejte na gazpacho.
7. Ze zelených jablek vyjměte jádřince a jedno jablko si nechte na ozdobu.
8. Všechny ingredience dejte dohromady do mixéru a rozmixujte je dohladka.
9. Polévku nechte minimálně 1 hodinu chladit v lednici, aby byla při podávání studená.

SERVÍROVÁNÍ

1. Zbytky jablek nakrájejte na kousky.
2. Nalijte polévku do mísy.
3. Pokapejte ji dobrým olivovým olejem a dozdobte jablkem a koprem.

Dobrou chuť!