Co si dát k letnímu obědu? Zkuste osvěžující gazpacho z červené řepy, wasabi a kokosu

Poznejte svět, kde se Východ setkává se Západem, prostřednictvím této osvěžující variace na španělskou klasiku.

 

V této osvěžující variaci na klasickou španělskou studenou polévku se setkává Východ se Západem. Tento recept je velmi snadný a je ideální, pokud nemáte mnoho času, ale chcete něco, co je pro chuťové buňky trochu zajímavější než obyčejný salát nebo sendvič. Polévku můžete také připravit den předem a uchovat ji v ledničce. V tomto receptu používáme červenou řepu pro zemitost, kterou vyvažuje svěžest jablka Granny Smith, zatímco východní zpestření představuje wasabi, které dodává polévce na pikantnosti, a přidané kokosové mléko pro smetanový nádech.

Tento pokrm je ideální pro horké letní dny, můžete si ho připravit k obědu nebo si ho vychutnat jako lehkou večeři po dlouhém pracovním dni.

 

OSVĚŽUJÍCÍ GAZPACHO Z ČERVENÉ ŘEPY, WASABI A KOKOSU

 

Recept pro 4 osoby

Doba přípravy: 30 minut + 60 minut chlazení

NÁDOBÍ

prkýnko na krájení potravin

mixér

 

PŘÍSADY

500 g (vařené) červené řepy

1 červená paprika

1 červená cibule

40 g čerstvého zázvoru

400 ml šťávy z červené řepy

300 ml kokosového mléka

200 ml olivového oleje

4 stroužky česneku

2 lžíce wasabi pasty

200 ml koření na sushi

100 ml červeného vinného octa

1 polévková lžíce semínek koriandru

¼ svazku kopru

3 zelená jablka (Granny Smith)

 

PŘÍPRAVA

- Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na velké kousky.

- Papriku rozkrojte na polovinu (podélně) a vyškrábněte z ní semínka pomocí opačné strany lžíce.

- Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte ji na kousky.

- Oloupejte zázvor a také ho nakrájejte na velké kousky.

- Oloupejte česnek.

- Otrhejte kopr, stonky použijte na gazpacho a zbytek na ozdobu.

- Vyndejte jádřince ze zelených jablek a jedno jablko si ponechejte na ozdobu.

- Všechny ingredience vložte do mixéru a dohladka rozmixujte.

- Polévku dejte alespoň na hodinu vychladit do ledničky, aby byla při podávání pěkně studená.

 

NA OZDOBU

Zbylé jablko nakrájejte na kousky. Polévku přelijte do misek. Pokapejte ji dobrým olivovým olejem a dozdobte jablkem a koprem.

 

Dobrou chuť!