3 recepty na lahodný ledový čaj, který je prospěšný pro tělo i mysl

Osvěžující, ochlazující a žízeň hasící ledový čaj je ideální letní nápoj. Zde jsou tři jednoduché recepty, díky kterým budete spokojeni a hydratováni po celé léto.

 

Ledový čaj je dokonalým osvěžujícím letním nápojem, protože zlepšuje náladu, dodává nám zdraví prospěšné antioxidanty a ochlazuje nás, když teplota stoupá. Pravděpodobně jste zvyklí kupovat si ho v obchodě v lahvích, ale věděli jste, že je velmi snadné připravit si vlastní ledový čaj? Navíc je bez konzervantů a s čerstvým ovocem i mnohem zdravější. Vyzkoušejte náš ledový nápoj se zeleným čajem a rozmarýnem, se skořicí, citronem a zázvorem.

 

  • LEDOVÝ ČAJ ZE ZELENÉHO ČAJE A ROZMARÝNU

Alternative text left image

Doba přípravy: 15 minut plus 2 hodiny chlazení v lednici

PŘÍSADY NA 1 LITR

4 sáčky zeleného čaje

1 l vroucí vody

60 ml javorového sirupu (nebo medu či agávového sirupu)

šťáva z 1 citronu

1 růžový grapefruit nakrájený na plátky plus 1 navíc na ozdobu

10 větviček čerstvého rozmarýnu

PŘÍPRAVA

  1. Převařte vodu a nalijte ji do džbánu. Do vody vložte čajové sáčky a nechte je louhovat alespoň 10 minut.
  2. Zatímco se čaj louhuje, nakrájejte grapefruit na plátky. Vyjměte čajové sáčky z vody a na závěr je vymačkejte. Chcete, aby byl čaj hezky silný.
  3. Do čaje nalijte 60 ml javorového sirupu a citronovou šťávu.
  4. Do džbánu přidejte přibližně 5 větviček čerstvého rozmarýnu a 3 nebo 4 plátky růžového grapefruitu. Hotový nápoj nechte v lednici 2 hodiny chladit.
  5. Naplňte sklenici několika rozpůlenými plátky grapefruitu, větvičkami rozmarýnu a kostkami ledu a zalijte ji vychlazeným čajem. Přidejte brčko a popíjejte!

 

  • SKOŘICOVÝ ČAJ S KOŘENÍM

Alternative text left image

Doba přípravy: 15 minut plus 2 hodiny chlazení v lednici

PŘÍSADY NA 1 LITR

4 skořicové čajové sáčky

1 l vroucí vody

60 ml javorového sirupu (nebo medu či agávového sirupu)

šťáva z 1 citronu

1 velký pomeranč nakrájený na plátky a 1 navíc na ozdobu

1 snítka čerstvého tymiánu (přibližně 15 g)

10 tenkých plátků čerstvého zázvoru

PŘÍPRAVA

  1. Převařte vodu a nalijte ji do džbánu. Do vody vložte čajové sáčky a nechte je louhovat alespoň 10 minut.
  2. Zatímco se čaj louhuje, nakrájejte pomeranč a zázvor na plátky. Vyjměte čajové sáčky z vody a na závěr je vymačkejte. Chcete, aby byl čaj hezky silný.
  3. Do čaje nalijte 60 ml javorového sirupu a citronovou šťávu.
  4. Do džbánu přidejte čerstvý tymián, 4 plátky pomeranče a hrst na tenké plátky nakrájeného zázvoru a nechte v lednici 2 hodiny chladit.
  5. Naplňte sklenici několika rozpůlenými plátky pomeranče, tymiánovými větvičkami, dvěma plátky zázvoru a kostkami ledu. Zalijte je vychlazeným čajem a můžete začít s popíjením!

 

  • LEDOVÝ ČAJ S CITRONEM A ZÁZVOREM

Alternative text left image

Doba přípravy: 15 minut plus 2 hodiny chlazení v lednici

PŘÍSADY NA 1 LITR

4 sáčky černého čaje

1 l vroucí vody

60 ml javorového sirupu (nebo medu či agávového sirupu)

šťáva z 1 citronu

2 velké citrony nakrájené na plátky a několik dalších na ozdobu

10 větviček čerstvé máty (také na ozdobu)

10 tenkých plátků čerstvého zázvoru

PŘÍPRAVA

  1. Převařte vodu a nalijte ji do džbánu. Do vody vložte čajové sáčky a nechte je louhovat alespoň 10 minut.
  2. Zatímco se čaj louhuje, nakrájejte citrony a zázvor na plátky. Vyjměte čajové sáčky z vody a na závěr je vymačkejte. Chcete, aby byl čaj hezky silný.
  3. Do čaje nalijte 60 ml javorového sirupu a citronovou šťávu.
  4. Do džbánu přidejte 4-5 snítek čerstvé máty, 5 plátků citronu a hrst na tenké plátky nakrájeného zázvoru a nechte 2 hodiny chladit v lednici.
  5. Naplňte sklenice plátky citronu, snítkami čerstvé máty, dvěma plátky zázvoru a kostkami ledu. Zalijte je vychlazeným čajem a vychutnejte si osvěžující nápoj!