Oběd číslo 1 na cesty: podzimní salát ve zavařovací sklenici

 Vyhněte se stresu z toho, co si dát k obědu, díky tomuto receptu na zdravý salát, který si můžete připravit na celý týden.

Vždycky vám chybí nápady na oběd? Ušetřete si čas a energii tím, že si uvaříte dávku s tímto jednoduchým receptem na podzimní salát v hrnci. Tento recept je na dvě sklenice, ale klidně můžete ingredience zdvojnásobit nebo ztrojnásobit a připravit si oběd na celý týden. V praktické zavařovací sklenici najdete quinou, sladké brambory, černé fazole, fetu, granátové jablko a špenát. Ne nadarmo vědci z oboru zdraví radí „jezte duhu“ a tento salát hýří barvami (a vitamíny!). Quinoa je také skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a hořčíku, takže tento oběd by vás měl zasytit až do večerního jídla.

Nejlepší tip: Pokud máte menší hrnec nebo nádobu Tupperware, nechte zálivku odděleně a přelijte jí salát, až budete připraveni k jídlu!

Poslouží: 2

Doba přípravy: Doba přípravy: 40 minut

Na salát:

Sladké brambory: 1 velký sladký brambor, nakrájený na kostičky
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
150 g quinoy
4 lžíce černých fazolí z konzervy
2 lžíce semínek granátového jablka
2 lžíce rozdrobeného sýra feta
100 g špenátu

Na zálivku:

1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžička hořčice
1 lžíce javorového sirupu
1 lžička balzamikového octa

1. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
2. Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj kostky sladkých brambor. Pokapejte je olivovým olejem a přidejte špetku soli a pepře.
3. Pečte 20 až 25 minut, dokud nezměknou. 
4. Mezitím uvařte quinou do měkka podle návodu na obalu. 
5. Rozdělte quinou do sklenic Mason a navrch dejte vrstvu sladkých brambor.
6. Na to dejte černé fazole, červenou řepu, semínka granátového jablka a rozdrobený sýr feta.
7. Salát zakončete rozdrobenou fetou a špenátem.
8. Připravte zálivku smícháním všech ingrediencí v malé misce a rozdělte ji (nejlépe na poslední chvíli) mezi saláty a přelijte je.